Честита нова най-зелена 2016-та година!

zelenaБоян Рашев

Изпратихме поредната най-зелена и изобилна година в историята, а през 2016-та ни предстоят нови рекорди в екологичното и ресурсно благосъстояние на човечеството.

Кога последно се сблъскахте с подобно твърдение? На фона на лавината от новини за замърсяване на въздуха и водите, температурни рекорди, изчерпване на ресурси, бедствия и призиви да „спасим планетата“, то си е уникална находка.

Някога да сте се питали как се мери дали планетата става по-зелена? Имам два отговора. Краткият е биоцентричен. Изменението на нетната първична продукция или количеството биомаса, което създават фотосинтезиращите организми на сушата и океаните, е най-добрата мярка, защото реално определя биологичното разнообразие и способността на екосистемите да функционират. Можем да я мерим, откакто имаме сателитно покритие, тоест от края на 70-те. Резултатите на НАСА са недвусмислени – първичната продукция расте, въпреки обезлесяването. Няма да обяснявам причините – всеки знае коя е основната храна на живота! Та краткият отговор е: Да, планетата е все по-зелена!

Какво се случва с природния капитал

Дългият е антропоцентричен и затова – доста по-важен за хората. Можем да твърдим, че планетата е по-зелена, ако природният ни капитал днес е повече от вчера и ни позволява по-дълъг, здравословен и щастлив живот. Въпросният капитал включва състоянието на околната среда (въздуха, водата, почвите, климата, екосистемите) и минералното богатство.

Колко болни от холера познавате? И аз не се сещам. Забравили сме, че мръсната вода винаги е била сериен убиец – колкото „по-близо“ до природата живеем, толкова по-вероятно е да ни навести. Отдавна разрешен проблем в развития свят, според Глобалното проучване на бремето на болестите (GBD study) през 1990 г. тя все още е вторият най-значим рисков фактор за заболяване и смъртност в света. До днес въздействието й е спаднало с 67% и вече е на 9-то място. Човечеството има достъп до все повече чиста вода и този тренд ще продължи.

Колко човека, които готвят на оборска тор или дърва, познавате? За съжаление, има шанс да се сетите – 7% от населението на България живее така. За успокоение, в Индия и Субсахарска Африка все още са мнозинство, а преди Индустриализацията почти всички са били така. Малко известен факт е, че 60% от жертвите на замърсяването на въздуха на глобално ниво се дължат на изгарянето на биомаса в домовете. Слава Богу, тенденцията е ясна – от 1990 г. до днес има спад с 41%.

Знаете ли, че думата „смог“ съвсем не е нова? Измислена е в Англия през 1905 г., за да обозначи типичната за Лондон смес от пушек (smoke) и мъгла (fog). Това, което днес виждаме в Пекин, е кристален планински въздух в сравнение с историческата норма в Англия. От XIII век, когато крал Едуард I прави първия опит за забрана на пушека, до средата на XX век, смогът е част от живота там. С развитието на технологиите за очистване на димни газове, светът буквално започва да диша. Здравното въздействие на смога от фин прах спада с 24% от 1990 г. насам в глобален мащаб, като дори в Китай след 2007 г. има намаление. Днес живеем в домове и градове с много по-чист въздух.

Зелените умове – отново с грешни прогнози

Великите зелени умове, чиито трудове съм изучавал в университета, са известни с прогнозите си за неизбежния глобален глад, поради опустиняване, ерозия, загуба на почвено плодородие, изчерпване на водоизточници… Случва се точно обратното. През 1990 г. недохранването е водещият рисков фактор за смъртност на планетата. Днес то е спаднало със 67%, а на върха е неправилното хранене, което често значи… преяждане. Напук на злокобните предсказания, ръстът на земеделското производство надхвърля този на населението, при това без повече обработваема земя. А 2015-та година е поредната с рекордни добиви и спадащи цени на основните храни. Няма никаква причина да смятаме, че тази тенденция ще спре, а биотехнологиите и синтетичните храни тепърва ще навлизат с висока скорост.

Същите мислители системно прогнозират изчерпването на невъзобновяемите ресурси като любимата им тема е нефтът, но обичат да коментират и метали като медта, цинка, оловото. Комбинацията от геоложка реалност, човешки гений и свободен пазар ги прави смешни, но това остава някакси незабелязано. Въпреки ежегодно растящите добиви, през 2015-та година запасите на всички невъзобновяеми ресурси са по-големи от всякога, цените им се сриват и това ще продължи и през 2016 г.

Твърдят, че обезлесяването на планетата е достигнало катастрофални размери. Глобалната оценка на горските ресурси обаче показва, че в последните 5 години то е спаднало до 0.08% годишно (от 0.18% през 90-те) и можем да очакваме нетен ръст на горите преди 2020 г. Обвиняват ни, че през последния век изтриваме между 10 000 и 100 000 вида годишно от Земята. Само, че Международният съюз за защита на природата (IUCN) е документирал изчезването на не повече от 1 000 от 1500 г. до днес, тоест по два вида годишно. Интересното е, че в списъка все по-рядко се добавят и все по-често се заличават видове – масово явление е непознати популации да изскачат от гъсталака. Между другото, познат вид вече няма как да изчезне – със сигурност имаме неговия генетичен профил, което значи, че можем да го съживим. А знаете ли, че дивите популации на почти всички бозайници и птици в Европа и Северна Америка, които наистина ценим – мечки, вълци, рисове, бизони, орли, лешояди и други сладки създания – устойчиво растат през последните 50 години? Тези, за които ни е грижа, оцеляват – просто можем да си позволим лукса да ги спасяваме. На фона на този „екоцид“, учените откриват и описват между 15 000 и 18 000 нови вида годишно и това ще продължи още доста дълго. Всеки сам може да сметне нетния резултат.

От 20 години всяка суша, наводнение, жега, студ, буря, ураган, пожар се асоциира с изменението на климата. Международната база данни за бедствия (EM-DAT) обаче ясно показва, че жертвите на подобни явления устойчиво намаляват от 1900 до 2015 г. – не само като процент от населението, но и като абсолютна стойност. А числата от миналото със сигурност не представят пълната информация. Ако през 1915 г. някъде из Конго е станало наводнение с хиляди жертви, вероятността никой да не е узнал за него е доста висока. Днес, ще се предава на живо по CNN и правителството ще надува щетите, за да получи по-голяма международна помощ. Стойностите на индекса ND-GAIN, който отчита уязвимостта и готовността на страните за справяне с климатични бедствия, ежегодно се подобряват от 1995 г. до днес. Не се тревожете за Бангладеш – територията й расте с около 20 км2/год., благодарение на огромните количества утайки, които Ганг отлага в делтата си.

Ще става по-добре

Всъщност, дългият отговор също можеше да е кратък: Глобалният индекс за състоянието на околната среда (EPI), който включва гореописаните, плюс някои други компоненти, за поредна година излезе на зелено. Отново имаме подобрение, което важи и за България. Вероятността това да се случи и през 2016 г. клони към 100%.

Не, не твърдя, че сме решили всички проблеми, нито че няма да възникнат нови. Да не съм луд, ще остана без работа! Но ми се иска да внеса малко повече рационален оптимизъм в живота ни и да пожелая на всички:

Честита нова най-зелена 2016-та година!

Подобни Статии

8 коментара на “Честита нова най-зелена 2016-та година!”

Виж други коментари или добави свой

 1. Атанас Шалапатов says:

  Оптимизма е хубаво нещо но трябва да се мисли 50-100год. напред тоест столетия напред а колкото до петрола със сигурност е ИЗЧЕРПАЕМ енерг.източник и основният въпрос е доколко може да се откажем от него в смисъл ако не е на 100% трябва да си оставим за столетия напред.

  Всичко е изчерпаемо и водата засега бавно чрез фотосинтеза и затова съм писал ,че шистовият газ е престъпление срещу човечеството защото за добива му се слагат над 600 химикала някои токсични и се вкарва под земята и т.н.

  Има доклад на ООН ,че с познатите технологии Земята може да изхрани 20 000 000 000 но според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода(всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден).
  В момента по света гладуват поради насилие, въоръжени конфликти и природни опасности над един милиард души. Според Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета – недохранена, а една трета – гладува.

  И при изчерпването на петрола е малко по-сложно и по-малко от 20млрд.
  , и отделна тема е колко са запасите на петрол и колко е технологичното време за трансформацията на света за функционирането на петрол(според учени 20год.) И НАЙ-ВАЖНОТО НА КОЛКО ПРОЦЕНТА МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПЕТРОЛА и ако не са 100% значи трябва да си оставим за столетия за нашите деца ,внуци.

  На стената на проф.д-р Боян Дуранкев(преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране) съм обобщил основното и професора е харесал написаното защото това са фактите – https://www.facebook.com/boyan.durankev/posts/1698158037129090

  • Стоян Панчев says:

   Не е изчерпаем в икономическия смисъл на думата – прочетете Julian Simon, Тhe Ultimate Resource

   • Атанас Шалапатов says:

    Незнам какво искате да кажете с това “Не е изчерпаем в икономическия смисъл на думата“ и засега няма време да чета тоест ако искате обяснете

    Дразня се от думите в статията “Същите мислители системно прогнозират изчерпването на невъзобновяемите ресурси като любимата им тема е нефтът“

    тоест този Боян Рашев какво иска да каже ??? ,че петрола ,газта ,въглищата са неизчерпаеми ????

    Земята е “топка“ тоест с определена маса ,състав и т.н. дори водата е изчерпаема бавно засега чрез фотосинтеза и съм обяснил – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485

    • Боян Рашев says:

     Точно това казва… Дайте ми пример за изчерпан на глобално ниво невъзобновяем ресурс в историята и аз ще ви дам по 5 примера за практически изчерпани възобновяеми ресурси срещу всеки ваш 🙂 Само че вие ще си останете на нула!

 2. kall says:

  Значи не се изморявате от пропаганда май? Все още не мога да разбера кой ви плаща и как сте си промили ВИЕ така мозъците. Не можете ли да разберете, че на либертарианството се гледа с присмех дори в родината му- USA. И с пълно основание, досега не знам за успешно либертарианско общество, дори комунизмът се е задържал като система на порядъци повече.

 3. Червена книга, бели страници says:

  Инфантилното консуматорско отношение към Земята и нейните дарове се е проявило в инфантилна статийка – нищо чудно.
  Зелената биомаса расте поради замърсяването на океаните с пестициди. И това задръстване с водораслри не вещае нищо добро.

Trackbacks

 1. […] Честита нова най-зелена 2016 г. от Експертен клуб за икономика и политика –  Земята и природата не умират, а напротив – все повече се съживяват и ние все повече ги опазваме и нещата отиват към все по-добре. […]Остави коментар

*